Азық-түлік сапалы әрі денсаулыққа пайдалы болуы керек екенін бәріміз білеміз, бірақ біз бұл туралы әрдайым алаңдаймыз ба? Көбінесе, адамдар тек тағамдардың дәмі туралы ойлайды, олардың құрамында токсиндер болуы мүмкін екенін ұмытып кетеді.
Дұрыс пісірілмеген фугу балығы өлімге әкелуі мүмкін екенін көптеген адамдар біледі. Жапонияда бұл деликатес тағам ретінде саналады және қымбат жапон мейрамханаларында ұсынылады. Бірақ, бұл тағамның адам денсаулығына зияндығына қарамастан, осы балықты жегендердің арасында көп өлім тіркелмеген. Бірақ бұл фугу балығын сақтанбай жей беру керек екен деген сөз емес. 2000 жылдан бері осы тағамға байланысты 20 өлім тіркелді. Марқұмдардың көпшілігі қарапайым әуесқойлар болды, мысалы, Токиодан келген балықшылар балықты өз бетінше дайындап жемекші болған.
2. Чили бұрышының соусы
2008 жылы Ұлыбританиядан келген әуесқой аспазшы күні бұрын дайындаған өте ащы қызанақ тұздығынан дәм татқаннан кейін қайтыс болды. 33 жастағы ер адам денсаулығының мықтылығына қарамастан оянған жоқ. Ащы тағамдарды жегеннен болатын өлім салыстырмалы түрде сирек болғанымен, мұндай тағамды жегеннен кейін – асқазан және ішек жолдары күйіп қалады.
3. Саннакчи
Саннакчи - күнжіт майы себілген тірі сегізаяқ, яғни, корей тағамдарының бірі. Саннакчи фугу балығымен салыстырғанда улы емес, бірақ қайтыс болғандар туралы деректер кездеседі. Бұл тамақты ішкенде абай болу керек, өйткені олар жұтқыншақты бітеп тастап ауа жұтуды тоқтата алады.
4. Жержаңғақ араласқан карри тұздығы
Карри соусы әдетте үнді мейрамханалары мен кафелерде ұсынылады. Оны қоюлату үшін аздап бадам ұнын қосасыз. Бірақ көбінесе бадам бағасының қымбаттығына байланысты арзанырақ жержаңғақпен алмастырылады. Бұл тұздықтың сапасы мен дәмдік сипаттамаларына әсер етпесе де, аллергиямен ауыратындар үшін қауіпті болуы мүмкін екенін ұмытпау керек. Мәселен, тек 2014 жылы Америка Құрама Штаттарында осындай тұздықты қолдану нәтижесінде үш адам қайтыс болды.
5. Хот-дог жеуге арналған жарыстар
Белгілі бір өнімді жеу арөылы сайысқа түсу бүкіл әлемде танымал. Мұндай сайыстарға басқаларға қарағанда көп жеп, жүлде аламын деп үміттенетін адамдар келеді. Түрлі елдерде кәсіпқой жарыстар өткізіліп, қатысушылар негізінен гамбургерлер немесе хот-догтар жейді. Өкінішке орай, кейде бұл сайыстардың соңы өлімге әкеп соқтырады. Басты себеп тағамға шашалу,тұншығу.
6. Попкорн
Микротолқынды пештерде дайындалатын попкорнның құрамында диацетилге бай хош иістер бар. Көбінесе попкорн дайындайтындар бұл токсинді жұтып, өкпенің трансплантациясы болатын өкпелік бронхит сияқты өлімге ұшырайды. Сонымен қатар, диацетил Альцгеймер ауруын қоздырушы.
7. Ирак астығы
60-жылдардың аяғы мен 70-ші жылдардың басында Иракта аштық қаупі туындап, фунгицидпен өңделген тұқымдарды сатуға әкелді. Оны тамаққа мүлдем қолдануға болмайды. Шет тілін білмеу адамдарға сөмкелердегі жазулардың мағынасын түсінбеуге себеп болды. Нәтижесінде дән көптеген адамдардың денсаулығына және бірнеше адамның өміріне қауіп төндірді.
8. Токсиндермен зақымдану
1973 жылы АҚШ-тың Мичиган штатында ірі қара мал азығын өндіретін компания өз өніміне керекті ингредиенттің орнына кездейсоқ полибромодифенилді қосқан. Ол жеммен араластырылып, барлық дерлік фермерге сатылды. Әсері жантүршіктірерлік. Фермерлер үлкен шығындарға ұшырады, штаттың сүт өндірісі толығымен жойылды, өйткені өнімдер улы болып шықты. Көптеген жергілікті тұрғындар сирек кездесетін аурулармен ауырады, көп жағдайда оларға қатерлі ісік диагнозын қояды.
9. Тәттіге улану
1958 жылы Джозеф Нил, кондитер, кездейсоқ қант алмастырғыштың орнына мышьяк қолданған. Өндірістегі тәжірибесіз көмекші фармацевт ингредиенттерді шатастырып алады. У басқа ингредиенттермен араластырылып, карамель кәмпиттердің құрамына еніп кетеді. Содан кейін кәмпиттер сатылымға шықты. Нәтижесінде 20 бала қайтыс болды.