Майлы тамақты тұтқында
«Майлы тамақ - бұл қуат көзі. Алайда, майдың көп мөлшері бар тағамдар мидың қабыну процестерін тудырады және оның тоқтап қалуына әкеледі» - дейді Йель университетінің (АҚШ) зерттеушілері.
Олар тышқандардың екі тобымен тәжірибе жасады: біріншісіне қалыпты тамақ берілсе, екіншісі май мен көмірсуларға бай диетада болды. Содан кейін ми бөлігін бөліп алып зерттеді және гипоталамуста микроглия, арнайы қорғаныс матасы қарастырылды. Мамандар митохондрияда өндірілетін UCP2 ақуызының деңгейіне (дененің энергия станциялары) қызығушылық танытты. Ол реактивті оттегі түрлерінің жиналуын бақылайды, егер олар жойылмаса, жасушаға зиян келтіреді.
Үш күндік жоғары калориялы тағамдарды жегеннен кейін, артық салмақ белгілері болмаған кезде, микроглия гипоталамуста қабыну процесін бастайды (және ол жадыны басқарады). Сонымен бірге митохондрия мөлшері азаяды, ал UCP2 ақуызы ұлғаяды. Бұл нейрондарға тәбеттің жоғарылауына және энергия қорын толықтыру үшін одан да жоғары калориялы тағамдарды жеуге сигнал береді.
Кофе және нейрондар
Ғалымдар адамдардың таңертеңгілік бір шыныаяқ кофені ішуі денсаулығына жақсы әсер ететінін айтады. Соңғы зерттеулерге сәйкес, кофе миды Паркинсон мен Альцгеймердің зақымынан қорғайды. Сусын кофеиннен басқа көптеген басқа заттарды қамтиды: фенол қышқылдары, флавоноидтар, таниндер, меланоидиндер. Олардың қайсысы пайдалы әсер береді?
Мұны канадалық зерттеушілер шешті. Олар жедел кофенің үш түрінен - жеңіл, қатты қуырылған және кофеинсіз сығындылар зерттеу жүргізді және олардың амилоидты ақуыздар мен протеиндерге әсерін тексерді. Альцгеймер ауруының пайда болуының негізгі гипотезаларының біріне сәйкес бұл заттар агрегаттар түзеді және нерв тіндеріне түсіп, мидың жұмысын бұзады.
Миға арналған фитнес
Дұрыс тамақтану, соның ішінде көкөністер мен жемістердің, шөптердің, дәнді дақылдардың және теңіз өнімдерінің көп мөлшері мидың қызметін жақсартуға көмектеседі. Мәселен, майлы балық құрамындағы омега-3 және омега-6 қанықпаған май қышқылдары ұзақ уақыт ғалымдардың назарында болды. Олардың жетіспеушілігі көптеген ми қызметінің бұзылуымен байланысты: альцгеймер ауруы, шизофрения
Гарвард медициналық мектебінің зерттеушілері көбірек өсімдік ақуыздары мен балықты тұтынуға (мысалы, маргарин орнына зәйтүн немесе зығыр майы) кеңес береді. Ми қан қысымын төмендетеді және қан тамырларын қорғайды.